Zelf puddingsoesjes maken of zoals ze ook genoemd worden: eclairs is een leuke bezigheid.
De koude vanillepudding geeft het soesje een frisse smaak.
Ingrediënten voor 9 soesjes:
Voor het soezendeeg:
150 milliliter water
75 gram boter
75 gram zelfrijzende bloem
3 eieren
snufje zout
Voor de banketbakkersroom:
8 eidooiers
200 gram suiker
4 zakjes vanillesuiker
130 gram bloem
1 liter melk
250 gram chocolade (optie)
Verwarm uw oven voor op 200 graden. Breng het water met de boter en een snufje zout aan de kook. Zeef de bloem en voeg deze in 1 keer toe aan de boter met water. Blijf roeren totdat het deeg als een bal op de bodem van de pan loslaat.
Neem de pan van het vuur en roer er 1 voor 1 de eieren door. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig door het deeg opgenomen is. Blijf ongeveer 5 minuten roeren totdat het deeg wat gaat glazen.
Schep nu het deeg in een spuitzak en neem een grote spuitmond (ongeveer 2 cm). Spuit op het bakpapier, wat u op de bakplaat legt, repen van ongeveer 5 centimeter (het lijkt klein echter het deeg zal behoorlijk stijgen. Zorg voor ongeveer 8 cm afstand tussen de soesjes. Bak nu uw soesjes gedurende 20 minuten in de oven. Let op: oven niet opendoen tijdens het bakproces en als de tijd verstreken is de oven uitzetten en op een kiertje zetten. Laat zo uw soesjes afkoelen.
Maak ondertussen de banketbakkersroom. Het is heel belangrijk om te blijven roeren!
Klop 4 eidooiers samen met de suiker tot een romige crème. De crème moet als een dik lint van uw garde aflopen. Zeef er 65 gram bloem oven en roer het tot een glad mengsel. Breng in een pan de melk aan de kook en giet de warme melk al roerend in een dunne straal op de dooiercreme. Giet het geheel weer terug in de pan en breng het al roerend, op een laag vuur, langzaam aan de kook. Laat de banketbakkersroom, al roerend (heel belangrijk) ongeveer 5 minuten op een zacht vuur zachtjes koken.
Doe de room in een kom en zet deze kom in een bak met ijskoud water. Ik gebruik altijd de afwasbak.
Laat de room al roerend afkoelen.
Knip de soesjes, aan de bovenkant in, met een schaar en vul de soesje met behulp van een slagroomspuit met de banketbakkersroom. U kunt ze, zo eten, of u kunt nog wat chocolade, au bain marie, smelten en dipt uw soesjes dan in de gesmolten chocolade (met de ingeknipte opening naar beneden).
Zet de puddingsoesjes voor 30 minuten in de koelkast en uw soesjes zijn klaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten