U heeft nodig voor 4 personen:
75 gram groene spliterwten (goed afgespoeld in een vergiet onder koud water)
20 gram grof gehakte walnoten (10 tot 14 noten)
100 gram kwark (verse kaas) of Griekse yoghurt
2 teentjes knoflook
2 fijngehakte lenteuitjes (of 2 sjalotjes in 2 gesneden)
1 eetlepel citroensap1 eetlepel olijfolie
peper en zout
Spoel
de spliterwten en doe deze in een pan. Giet water in de pan zodat uw
spliterwten onder water staan. (het water moet 5 centimeter boven de
spliterwten staan). Kook de erwten gedurende 25 minuten op een laag
vuurtje en roer af en toe door de spliterwten. (Let op dat ze niet
aanbranden). Na de kooktijd zullen de spliterwten al het vocht opgenomen
hebben. Is dit niet het geval giet de spliterwten dan in een vergiet en
laat ze uitlekken. Laat de spliterwten afkoelen en pureer de
spliterwten in een keukenmachine samen met de walnoten, uien, knoflook
en olijfolie. Doe de spliterwten-moes in een kommetje en roer er nu de
kwark of Griekse yoghurt doorheen. Breng de dipsaus op smaak door (veel) peper
en een beetje zout en het citroensap toe te voegen. Zet de dipsaus nog even in de
koelkast dan is deze zeer lekker met zacht geroosterd brood wat nog een
beetje warm is. Ik heb hem ook getest met rauwe wortel en bloemkoolroosjes omdat het originele recept de dubbele hoeveelheid aangaf en wij er wel 3 dagen van kunnen eten :-)!

Geen opmerkingen:
Een reactie posten