zondag 8 juli 2012

Witte bonen- tomatensoep


RVS schalen van Jamie Oliver
Vandaag gedroogde witte bonen gekocht. De witte bonen moet je in water zetten voor minimaal 12 uur of langer om de witte bonen te laten welllen. Doe de witte bonen in een kom en zet ze net onder water (1 of 2 cm water mag boven de bonen uitkomen).
En nu maar wachten tot morgen.
Als ik soep maak, maak ik altijd heel veel soep omdat ik deze in de inmaakketel inmaak in het inmaakglas van 3/4 liter van het merk WECK.
Dus ik gebruik de volgende ingrediënten (voor ongeveer 24 personen en 14 inmaakglazen van 3/4 liter):
(Je vraagt je misschien af waarom zoveel, dit komt omdat ik 14 inmaakglazen in 1 weckketel kan plaatsen).
Als je voor 6 personen soep wil maken deel je de ingrediënten gewoon door 4.

1 kilo gedroogde witte bonen
4 stengels bleekselderij vers of ook uit de weckpot (kijk hier >>> voor de instructie voor het wecken van bleekselderij)
4 uien
2 geperste knoflook teentjes
2 kilo tomaten
5 eetlepels tomatenpuree
4 theelepels paprikapoeder
8 liter water
peper en zout
Wittebonensoep met tomaten
Witte bonen-tomatensoep in kleine schaaltjes als tapas serveren
16 groentebouillonblokjes (altijd 2 bouillonblokjes nemen voor 1 liter water)

Snijd de uien en kleine stukjes, de bleekselderij in ringen van 1 cm en de tomaten in stukken. Neem uw soeppan en stoof de ui, paprikapoeder en de geperste knoflook aan in wat boter totdat de ui glazig is. Giet ondertussen uw witte bonen, die heel de nacht in water gestaan hebben, in een vergiet. Als het goed is hebben uw witte bonen bijna al het water opgenomen.
Voeg nu het water, de tomaten, de tomatenpuree, bouillonblokjes en witte bonen toe. Ik laat de soep altijd zachtjes koken totdat de witte bonen gedeeltelijk stuk zijn, meestal 1,5 tot 2 uur. De smaak van de witte bonen trekt dan beter in de soep dan dat de bonen nog heel zijn. Als de soep klaar is kruid hem dan af met peper en zout.
Als u de soep wil wecken in een weckketel kook de soep dan 30 minuten korter en weck hem op 90 graden gedurende 30 minuten. Let op: Altijd de soep voor het opdienen nog 15 minuten laten koken om een eventuele kans op botulisme te voorkomen.
Zo, nu kunnen wij weer bijna de hele komende herfst en winter genieten van een heerlijke witte bonen- tomatensoep. De tomaten zijn in de zomer nu eenmaal het lekkerste!

U kunt ook witte bonen in tomatensaus maken en in inmaken in weckpotten als basis voor deze soep of om te eten bij een English Breakfast met spek en eieren! Het recept staat op onze website: www.weckenonline.eu

4 opmerkingen:

 1. Hallo Gerrit ! Ik ben een beginnende weckster ..😉
  Mag je om het even welke bouillonblokjes gebruiken ? Iemand zei me geen bb blokjes te gebruiken bij het wecken ..ook geen deegwaren in soep zoals vermicelli

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het soort bouillonblokje maakt niet uit. Wat je niet mag gebruiken is zetmeel, bloem enz. om je soep dikker te maken. Dan kun je de soep niet inmaken. Deegwaren ook niet in de soep doen.

   Verwijderen
 2. Hallo Gerrit ! Mag je bij het wecken van soep om het even welke bouillonblokjes gebruiken ? Wat met vermicelli ? Alvast bedankt voor info !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Brigitte, Ik gebruik nooit vermicelli als ik inmaak. Deze kun je het beste toevoegen als je de weckpot opent om de soep te gaan eten. Vermicelli heeft maar even nodig om te koken (een paar minuten) als je deze in de weckpot doet wordt dit 30 minuten gekookt en krijg je een witte waas van de vermicelli. Deze smaakt dan ook niet lekker meer. Groetjes, Gerrit

   Verwijderen