woensdag 16 mei 2012

Aspergesoep

Aspergesoep als voorgerecht

Aspergesoep maken

 

 Wat heeft u nodig om aspergesoep te maken?
1 kilo asperges
2 fijngesneden uien
anderhalve liter water
6 blokjes kippenbouillon of groentebouillon
1 aardappel, geschild en in blokjes gesneden
200 ml melk of room
4 eetlepels olijfolie of een beetje boter
10 takjes peterselie
peper
eventueel wat, in blokjes gesneden, gekookte ham
Als u het voorgerechtje wil maken wat ik ook gemaakt heb heeft u nog wat rauwe ham en roggebrood of geroosterd brood nodig.

Schil alle asperges en snijd van het onderste gedeelde van de asperge 5 cm af.
Breng in een grote pan 1,5 liter water aan de kook, voeg de 6 blokjes kippen- of groentebouillon toe en kook de aspergeschillen en het onderste gedeelte van de asperges gedurende 45 minuten, op een laag vuurtje.
Na 45 minuten zeeft u de aspergebouillon in een vergiet of zeefdoek. Gooi nu de schillen en de onderste gedeeltes van de asperges weg. Nu heeft u een heerlijke aspergebouillon.

Snijd ondertussen de rest van de asperges in stukjes van ongeveer 2.5 cm.
Ik heb 2 asperges per persoon apart gehouden omdat ik met wat rauwe ham een voorgerechtje wil maken van de soep.
Neem een middelgrote pan, zet deze op een middelhoog vuur en laat hierin de boter smelten of voeg de olijfolie toe. Voeg de fijngesneden uien en blokjes aardappel toe en laat dit ongeveer 10 minuten stoven totdat de ui glazig (doorschijnend) wordt. Zorg ervoor dat de uien niet bruin kleuren.


Voeg nu de asperges stukjes, aspergebouillon en het bosje peterselie toe. Bind het bosje peterselie met een keukentouw aan elkaar en breng dit alles aan de kook, laat alles een 15 tal minuten sudderen totdat de aardappelen volledig gaar zijn.
Haal het bosje peterselie uit de aspergesoep.
Pureer de soep met behulp van een passe-vite, keukenrobot, blender of een handmixer.
Zeef de aspergesoep door een vergiet of zeefdoek zodat u zeker weet dat er geen draadjes van de asperges meer in de soep zitten.
Voeg nu de melk of room toe en eventueel de ham en breng de aspergesoep op smaak met peper en zout.
Laat de aspergesoep nog 3 minuutjes zachtjes koken.

Schep de aspergesoep in een weckpotje van 290 ml en doe er, voor de sier, wat tuinkruiden op.
Heet soort tuinkruiden is niet zo belangrijk, zolang u maar niet teveel gebruikt.
Neem een sneetje roggebrood of geroosterd brood en wikkel de 2 asperges in wat rauwe ham en leg de asperges op het roggebrood of geroosterd brood.

Het resultaat: Een heerlijke aspergesoep of een leuk voorgerecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten