maandag 24 december 2012

Chocolademousse maken: Hemelse modder!

Chocolademousse of Hemelse modder zoals mijn schoonmoeder dit heerlijke nagerecht altijd noemde, is, en blijft een traditie om te maken bij speciale gelegenheden zoals kerst en nieuwjaar. Mijn schoonmoeder is vorig jaar overleden maar morgen zal het HAAR chocolademousse recept weer zijn waar wij allen weer van zullen smullen. Chocolademousse is gemakkelijk te maken maar kost wat tijd.
U heeft nodig voor 12 personen:
5 eiwitten
5 eigelen
400 gram melkchocolade (of 4 repen)
100 gram pure chocolade (1 reep)
100 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
600 milliliter slagroom
snufje zout

We gaan eerst de chocolade smelten au bain marie als volgt: Zet een pan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Zorg ervoor dat u een hittebestendige kom heeft die in de pan met water past. Zet het vuur laag zodat het water niet meer kookt en breek uw chocoladerepen in de hittebestendige kom. Zet deze kom nu in de pan met water. De chocolade zal smelten, roer regelmatig een keertje door de kom.
Scheid de eieren en doe de eiwitten en de eigelen ieder in een aparte kom. Klop het eigeel met de suiker en vanillesuiker, met een mixer, romig. Klop in de andere kom het eiwit met een snufje zout tot het stijf is.

Klop met de mixer in een andere kom de slagroom stijf. Nu is de volgorde van de ingredienten bij elkaar doen belangrijk. Neem een hele grote kom waar uw chocolademousse in past. Doe hier eerst het geklopt eigeel in. Voeg nu de slagroom toe en roer goed door met een garde. Voeg nu de chocolade toe en mix het geheel met de mixer. Als alles goed vermengd is voegt u het eiwit toe. Let op: nu niet mixen maar voorzichtig oproeren met een deegschraper. (Met een silicone deegschraper kunt u ook de randen bereiken van de kom omdat silicone flexibel is, heeft u geen silicone deegschraper roer dan voorzichtig om met een garde).
Zodra het eiwit opgenomen is door het chocolademengsel en goed verdeeld is uw chocolademousse klaar. Zet deze zo lang mogelijk in de koelkast zodat de chocolademousse kan opstijven.
Wij maken hem vaak 1 dag van te voren. Ik heb net even in de koelkast gekeken en het ziet er perfect uit: dat wordt smullen morgen!

U kunt chocolademousse ook serveren met mascarpone en chocoladekrullen in een weckpotje.
Tulpglas 220 ml WECK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten